Conversații cu Farmec – Oana Moșoiu, “Profesorii sunt niște eroi!”

by simonab

CONVERSAȚII CU FARMEC – Oana Moșoiu, “Profesorii sunt niște eroi!”

 

Invitata celui de-al șaselea episod din podcastul  ’’Conversații cu Farmec’’ a fost Oana Moșoiu, lector universitar, trainer, coordonator și formator, creator de programe de formare continuă pentru cadrele didactice, mamă și prietenă, cu care am avut o discuție plăcută și inspirațională, plină de idei inovatoare, atât din punct de vedere profesional, cât și personal.

La începutul conversației noastre, veți descoperi povestea Oanei, care începe cu rolul de ,,învățăcel’’, așa cum a fost modelată încă de mică. Chiar dacă a dorit inițial să studieze psihologia, pe parcursul anilor de școală, dorința sa a luat o altă formă – pedagogia.  Dorința sa de a urmă această vocație a fost influențată de familia și persoanele de care a fost înconjurată la momentul respectiv, iar ea a urmat-o cu ,,inima deschisă’’. Studiind tot mai mult pedagogia, a crescut foarte mult în ea și pasiunea de a dărui educație nu doar elevilor, ci și profesorilor.

Parcursul Oanei în procesul de găsire a ,,chemării’’ pentru vocația de profesoară a fost presărat cu câteva piedici și dificultăți până a ajunge la reușită, iar ea consideră că, pentru ea, această vocație este mai degrabă un hobby, nu doar un job.

Ca dascăl, ,,dragul de ei’’ (elevi) a motivat-o să continue în cadrul acestei vocații iar credința în Dumnezeu i-a oferit credința în oameni, având convingerea că ,,a fost lăsată  cu o misiune’’, răspunsul la aceasta interogație a sinelui simțindu-l ca pe unul pozitiv.  Oana este convinsă că rolul său este acela de a fi dascăl.

În timpul discuției noastre,  Oana a afirmat că este nevoie ca dascălul să aibă o anumită claritate în alegerea acestei vocații, să fie o alegere conștientă pentru el, spre a putea performa cu mai multă bucurie. Sistemul de descărcare și de încărcare cu energie,,trebuie să fie foarte bine pus la punct’’ deoarece cariera didactică este una foarte consumatoare de energie. 

La minutul 11:28, Oana ne vorbește despre modalitățile prin care profesorii își pot pune în valoare punctele forte, ancorarea în momentul prezent, precum și valorizarea talentelor copiilor fiind aspecte legitime ale vocației de dascăl.

La minutul 19:25,  Oana răspunde afirmativ unui exercițiu de imaginație care are la bază filmul pe care aceasta îl vede în educație pentru anul 2025, oferind o viziune colorată și plină de viață a relației profesor-elev din viitor. Iar la minutul 24:32, ne descrie viziunea pe care o are, ca mamă, asupra elevilor și a copiilor săi pentru anul 2025. Ca mesaj pentru acest context, Oana le transmite elevilor, printre altele, că ,,sunt aici și vă sprijin!’’.

În cadrul conversației, s-a discutat și despre educația regenerativă pe termen lung. Principalele aspecte pe care Oana le-a pus în lumină ca efecte regenerative în procesul educațional au fost:

  • Corectitudinea
  • Cultivarea sentimentelor
  • Cultivarea valorilor
  • Sprijinul elevilor în învățare
  • Centrarea pe aplicabilitatea informației predate
  • Centrarea pe profesor
  • Acceptarea greșelilor

La minutul 39:00,  Oana povestește despre dascălii care au avut un impact în cariera sa didactică, precum și atributele pe care le-a preluat de la aceștia.  

În ultima parte a podcastului, Oana a făcut un ultim exercițiu de imaginație, în care îi transmite un mesaj profesorului care a avut și încă are un impact semnificativ în viața ei. Veți afla răspunsul la minutul 46:33, fiind vorba despre un mesaj care validează și valorizează în special caracterul dascălului și munca acestuia.

Vă invit să urmăriți sau să ascultați acest episod pe canalul nostru de Youtube sau pe platformele de streaming audio și să ne lăsați feedback-ul vostru.

Urmăriți-ne pe pagina de Facebook Profesori Fericiți pentru România pentru a afla cine va fi următorul invitat și pentru a participa la giveaway-ul pe care îl organizăm împreună cu partenerul nostru, Farmec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest website foloseste cookies pentr ati imbunatati experienta de navigare. Presupunem ca esti de acord, dar poti sa iesi daca doresti. Accepta Citeste mai mult

Politica de Confidentialitate & Cookies