Conversații cu Farmec – Lilia Dicu, “Meriți, pentru că exiști!”

by simonab

Invitata celui de-al patrulea episod din podcastul “Conversații cu Farmec” a fost Lilia Dicu, o veche și dragă prietenă, Master Certified Coach și fondator Daring Executive Coach, cu vaste cunoștințe și abilități de instruire, consultanță și mentorat. Lilia este un coach de nivel internațional și lucrează cu preponderență în companii multinaționale, atât pentru obiectivele organizațiilor, cât și pentru obiectivele personale ale Executivilor. Experiența ei în Managementul Oamenilor în sectorul corporatist contribuie la abilitățile de instruire, consultanță și mentorat, fiind testate de practica demonstrată.

Pasionată de cunoaștere, Lilia își îmbunătățește mereu practica de coaching, atât cu instrumente avangardiste din domeniu, cât și cu instrumente din discipline emergente. În pregătirea ei, Lilia s-a format cu Alain Cardon în Coachingul Sistemic, cu Newfield Network în Coachingul Ontologic, cu Alan Seale în Leadership Transformațional, cu Gita Belin prin metoda de “Evoluție a Conștiinței”, cu Peter Hawkins în Coaching Sistemic Organizațional. De asemenea, Lilia deține titlul de Master NLP, s-a format prin metoda GESTALT, Constelații Sistemice de Famile, ESPERE. Lilia se formează cu specialiști de talie mondială în instrumente care deseori sunt apreciate ca “going ahead of what that world is prepared for”.

Metoda de coaching a Liliei se focusează pe susținerea oamenilor să găsească cele mai bune soluții proprii, ținând cont de mediu, experiență și resursele pe care le au la dispoziție. Ea îi susține să conceapă planuri clare de implementare, astfel încât cei antrenați se simt motivați și plini de forță pentru a-și realiza obiectivele.

În discuția pe am purtat-o, Lilia a demontat cele mai frecvente mituri legate de coaching și ne-a dezvăluit care sunt pașii de urmat în călătoria spre a deveni mai buni, atât pe plan personal, cât și profesional. Conversația noastră a început prin câteva dezvăluiri despre invitata noastră, cu lucruri mai puțin știute despre ea, prin care am ajuns să o cunoaștem atât ca profesionist, cât și ca om, ca mamă, ca femeie.

Lilia crede cu tărie că fiecare om are ceva special, ceva aparte, ceva frumos, iar aceste lucruri ies uneori la suprafață datorită unor întâmplări sau conjuncturi și, alteori, acestea nu se dezvăluie niciodată. Iar aici intervine rolul său, de a descoperi și dezvălui potențialul fiecărui om cu care lucrează. “Ceea ce sunt și ceea ce lucrez cu alții sunt, în primul rând, cu familia mea”, spune Lilia.

Pentru că profesia invitatei noastre este legată și de educație, la minutul 4:50, Lilia a vorbit despre competitivitate, cea de la școală și cea din familie, despre regulile trasate de părinți în educația copiilor. “Așa cum soarele strălucește și revarsă lumină asupra pietrelor, florilor, așa și noi trebuie să revărsăm omenie asupra oamenilor și mai ales a copiilor din viața noastră.” Mai departe, aflăm care a fost parcursul său profesional, cum a descoperit meseria de coach și ce înseamnă să fii coach.

Minutul 11:50: Am multe școli și îmi place să învăț. Pentru mine, învățatul a fost totdeauna o plăcere.”

La minutul 14:10, am început să discutăm și să demontăm cele mai frecvente mituri legate de coaching, precum:

  • Oamenii de succes nu au nevoie de coaching.
  • Trebuie să alegi între viața personală și cea profesională, nu pot fi ambele prospere.
  • Dezvoltarea personală presupune dorința continuă de schimbare, astfel încât nu lasă loc de a fi mulțumit cu propria persoană.

Începând cu minutul 27:25, discutăm despre meseria de profesor, despre cum ar schimba Lilia învățământul dacă ar avea o baghetă magică și care ar fi rolul unui coach pentru profesori.

La minutul 42:32, aflăm de la Lilia trei “tips and tricks” din coaching, pe care un profesor le poate folosi cu elevii săi la clasă:

  • Să-și folosească întreaga prezență
  • Importanța limbajului pozitiv
  • Să le acorde elevilor libertatea și responsabilitatea de a comunica și de a face ceea ce își doresc

Iar ultima provocare este reprezentată de un exercițiu de imaginație: ce mesaj i-ar transmite Lilia profesorului care i-a influențat la un moment dat viața? Răspunsul îl veți afla la minutul 53:00 și este reprezentat de un mesaj foarte emoționant, care se adresează tuturor profesorilor.

Vă invit să urmăriți sau să ascultați acest episod pe canalul nostru de Youtube sau pe platformele de streaming audio și să ne lăsați feedback-ul vostru.

Urmăriți-ne pe pagina de Facebook Profesori Fericiți pentru România pentru a afla cine va fi următorul invitat și pentru a participa la giveaway-ul pe care îl organizăm împreună cu partenerul nostru, Farmec.

You may also like

Leave a Comment

Acest website foloseste cookies pentr ati imbunatati experienta de navigare. Presupunem ca esti de acord, dar poti sa iesi daca doresti. Accepta Citeste mai mult

Politica de Confidentialitate & Cookies