Cu toții am auzit despre stres și traumă, iar poate că unii dintre noi le-am trăit la diferite intensități, momente și contexte. Cu toate acestea, când trecem prin momente dificile, este important să înțelegem cauzele care ne duc la astfel de experiențe negative, ca mai apoi să luăm măsuri, astfel încât să nu se amplifice sau să se repete. Înțelegerea propriilor percepții contribuie la prevenirea sau diminuarea factorilor de stres și traumă.
Conștientizând această nevoie socială a comunităților din care facem parte, programul Profesori Fericiți pentru România a lansat în luna martie o serie de webinar-ii sub numele de „Vorbim despre stres și traumă în timpurile dificile”. Pe parcursul webinar-iilor organizate, profesorii din ciclul de învățământ preuniversitar vor deprinde informațiile necesare despre gestionarea stresului și traumei în sala de clasă.
Stresul și trauma la copiii și adulți
Sunt martorii a numeroase evenimente negative care ne fac să ne îngrijorăm din ce în ce mai tare, de la o zi la alta. În 2019, pandemia de coronavirus ne-a schimbat tuturor viețile în mod radical, făcându-ne să adoptăm măsuri la care nici nu ne-am fi gândit vreodată și izolând-ne de mediile sociale din care făceam parte. Acum, în 2022, după ce am început să ne însușim anormalitatea din 2019, un alt eveniment ne face să devenim îngrijorați, speriați, stresați sau chiar îngroziți: acțiunile militare desfășurate în Ucraina.
Elevii, având acces la numeroase surse de informare, sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în întreaga lume. Trebuie să ne gândim că fiecare elev are propriul său bagaj emoțional, iar informațiile preluate îl pot influența negativ. Și copiii pot fi stresați, iar primii ani de viață, când te formezi, îți dirijează gândirea și deciziile în mod subconștient pe tot parcursul vieții.
Este posibil ca unele evenimente să nu poată fi explicate la o vârstă atât de fragedă, iar din acest motiv noi, în calitate de educatori, trebuie să înțelegem nevoile elevilor și să îi susținem cât mai eficient în gestionarea gândurilor, emoțiilor și sentimentelor negative. Să nu uităm că și adulții, de multe ori, au nevoie de sprijinul altor persoane pentru a putea face față provocărilor, motiv pentru care trebuie să ne îndreptăm atenția și asupra celor mai mici, care au nevoie de ajutorul nostru.
„Vorbim despre stres și traumă în timpurile dificile”
Prima serie de webinar-ii „Vorbim despre stres și traumă în timpurile dificile” se va desfășura în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și va avea loc în zilele de 10 martie, cu profesorii diriginți de la clasele de gimnaziu și liceu, respectiv 15 martie, cu profesorii pentru învățământul primar. Seria este destinată cadrelor didactice din județul Cluj, urmând să fie extinsă la nivel național.
Materialele puse la dispoziția profesorilor diriginți și a învățătorilor au fost create în colaborare cu experți în neuroștiință și psihologi din Statele Unite ale Americii și își propun să dezvolte reziliența la copii, elevi și adulți. Prin aceste webinar-ii, profesorii din ciclul preuniversitar vor avea acces la informații și resurse de actualitate, materiale create special pentru a-i ajuta pe elevi să se simtă în siguranță și care să faciliteze comunicarea la nivelul colectivului clasei.
Simona Baciu, președintele Fundației Transylvania College și fondatoarea programului ”Profesori Fericiți pentru România”, susține că informațiile despre gestionarea eficientă a stresului și traumei sunt necesare, atât în această perioadă, cât și în oricare alta care ne pune la încercare reziliența: „Trăim vremuri dificile în care simțim cu toții nesiguranța viitorului. În aceste momente, este necesar să avem grijă de noi, de cei dragi și importanți din viețile noastre, să nu ne neglijăm emoțiile și sentimentele, să încercăm să facem față acestor situații cu calm, raționament și răbdare. Majoritatea copiilor și adulților vor da dovadă de reziliență și vor depăși experiențele traumatice atunci când primesc sprijinul necesar.
Da, vor exista în continuare reacții de stres și traume pentru că toată lumea se confruntă cu efectele conflictului la care asistăm neputincioși în această perioadă”.
Perspective viitoare
Chiar dacă programul a fost lansat la nivel local, în viitorul apropiat ne dorim să îl facem cât mai cunoscut la nivel național și internațional. În momentul de față, 900 de cadre didactice din județul Sibiu s-au înscris la webinar-iile noastre, iar în Republica Moldova ne-am propus să ne adresăm unui număr de peste 2000 de învățători și profesori diriginți.
Este important ca fiecare cadrul didactic să conștientizeze necesitatea gestionării gândurilor, emoțiilor și sentimentelor negative, precum și dezvoltarea rezilienței în perioadele dificile. Împreună putem învăța să ne susținem pe noi, între noi.
În următoarele zile, vom reveni cu informații referitoare la următoarele webinar-ii, precum organizarea, desfășurarea și multe altele pe pagina noastră de Facebook – Profesori Fericiți pentru România. Dorim să vă fim alături în această perioadă, iar dacă intenționați să vă participați sau aveți nelămuriri, vă răspundem cu drag la adresa de email profesorifericiti@gmail.com.