Conversații cu Farmec – Amalia Sterescu, “Ascultă-ți vocea sufletului!”

by simonab

CONVERSAȚII CU FARMEC, AMALIA STERESCU – ,,ASCULTĂ-ȚI VOCEA SUFLETULUI”

Invitata celui de-al cincilea episod din podcastul  ’’Conversații cu Farmec’’ a fost Amalia Sterescu o prietenă veche, tare dragă mie, Eduprenor, Leadership Facilitator, Personal Brand Strategist, Public Speaking Coach și Autor. Experiența pe care o are Amalia, în special cea de coaching și educație o face pe aceasta un specialist adept în reinventarea și transformarea în carieră. Faptul că nu a urmat o structură educațională clasică, având propria formă de învățare și redescoperire, a devenit principala formă prin care își îmbunătățește continuu cunoștințele și aptitudinile.

Amalia ne-a mărturisit că, de-a lungul timpului, a întâmpinat anumite dificultăți, voci din jurul ei care încercau să îi pună piedici în orientarea spre cariera care i se potrivește, în felul acesta descoperind-o pe cea de antreprenor și numește această experiență o ,,sumă a paradoxurilor’’.

Pe parcursul conversației noastre, am dezbătut mitul conform căruia ,,ceea ce începi ca studii, va trebui să continui toată viața și să rămâi acolo pentru a aștepta și pensia’’. Desigur că, statistic, spune Amalia, procentul este extrem de mic.  În cei 16 ani de antreprenoriat, ea a lucrat cu mulți tineri care au ajuns să se descopere pe ei și ceea ce vor să facă doar după finalizarea studiilor. Eșecul tinerilor în alegerea carierei este influențat de ,,lipsa consilierii în carieră în școli, mentoratul în școli’’, precum și importanța persoanelor din jurul nostru, modelele pe care le alegem în viață, a anturajului, presiunea societății și influența acestora în deciziile pe care le luăm în cariera pe care vrem să o urmăm și care este momentul  în care trebuie să schimbăm cariera. 

Desigur, aceste decizii sunt luate și în funcție de niște semnale. La minutul 7:40 Amalia descrie o serie de semnale pentru schimbarea carierei, aceste semnale fiind alimentate de frustrările adunate de-a lungul timpului, situațiile financiare sau diferite constrângeri care o fac pe acea persoană să nu poată să ia decizia corectă în  procesul de schimbare a carierei. Simptomele acestor semnale, în timp, manifestă anumite repercusiuni: boli, nemulțumiri, devenind toxici pentru cei din jurul lor.

La minutul 15:59, Amalia vorbește despre faptul că nu suntem educați să gestionăm eșecul, ea descriind-ul ca fiind flexibilitate, adaptabilitate, ,,un dar din care înveți să devii mai bun’’ acesta fiind stigmatizat în sistemul  educațional românesc atât de către sistem, cât și de părinți.  

La minutul 33:05, Amalia descrie eșecul ca fiind ,,atunci când ai făcut o schimbare și nu ai mai învățat, nu ai evoluat și nu ai mai adus valoare celor din jurul tău’’. Pentru Amalia, eșecul este judecat după ,,Valoarea pe care o aduci în vieților celorlalți’’.

La minutul 21:15, Amalia descrie munca cu clienții săi și cum îi ajută pe aceștia să își găsească drumul lor din punct de vedere profesional, precum și importanța interacțiunii oamenilor cu mediul exterior al locului de muncă, ea fiind fermă în ascultarea intuiției, spunând că este foarte important să ascultăm această voce, mai ales când este vorba de carieră iar, pentru ,,orice problemă este o soluție’’. Amalia vorbește și despre importanța pauzelor și despre perioada de reinventariere dintre joburi și între schimbările din viața noastră profesională pentru a funcționa ,,altfel’’.

Din punctul de vedere al Amaliei, schimbarea vocațională este extrem de dificilă în România și din cauza  faptului că societatea românească nu se uită la potențialul omului, ci la traseul lui profesional, judecând în șabloane, prin acest fapt pierzându-se foarte mulți profesioniști care pot aduce o valoare extraordinară organizațiilor.

Recomandarea Amaliei Sterescu este de a învăța continuu deoarece, în caz contrar, putem să o luăm pe drumul mediocrității. Creierul trebuie provocat, iar pentru un profesionist adevărat, învățarea continuă este obligatorie.

În ultima parte a podcastului, Amalia a făcut un exercițiu de întoarcere în timp și a povestit despre eleva Amalia, cum era ea și ce vise avea atunci. Răspunsul îl veți afla la minutul 33:45, acesta având o semnificație foarte importantă,  mesajul validând în special munca tuturor profesorilor. 

Vă invit să urmăriți sau să ascultați acest episod pe canalul nostru de Youtube sau pe platformele de streaming audio și să ne lăsați feedback-ul vostru.

Urmăriți-ne pe pagina de Facebook Profesori Fericiți pentru România pentru a afla cine va fi următorul invitat și pentru a participa la giveaway-ul pe care îl organizăm împreună cu partenerul nostru, Farmec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

Acest website foloseste cookies pentr ati imbunatati experienta de navigare. Presupunem ca esti de acord, dar poti sa iesi daca doresti. Accepta Citeste mai mult

Politica de Confidentialitate & Cookies