În cadrul Podcastului “Profesori Fericiți pentru România”, am lansat o nouă serie de Conversații cu Farmec, cel mai mare producător de produse cosmetice din România, care ne va sprijini în cultivarea stării de bine mentale, emoționale, dar și fizice a membrilor comunității noastre.
În cel de-al treilea episod, intitulat „Învață să fii fericit!”, am avut-o ca invitată pe Daciana Sârbu, mama a două fete, politician, femeie de afaceri și activistă.
Am început discuția noastră cu primele etape ale carierei Dacianei. Tranziția de la Timișoara la București nu a fost una simplă, iar acomodarea în capitală a fost provocatoare pentru tânăra care se afla la început de drum.
La minutul 5:21, Daciana spune de ce a ales o carieră în politică la o vârstă atât de fragedă. „O încercare a tinereții”, „Visam să schimbăm clasa politică”, „Eram curajoși, ne luptam cu vechea gardă.” au fost câteva din cuvintele folosite de invitată pentru a descrie această experiență timpurie.
„Am plecat cu teamă… Toate erau necunoscute.” De la minutul 9:47, fostul politician vorbește despre experiența de la Bruxelles și despre cum a ajuns în Parlamentul European.
Începând cu minutul 11:00, am îndreptat discuția noastră către învățământ și anume ce a ajutat-o în viață pentru a-și atinge obiectivele. „E important să înveți, asta le spun și copiilor… Când nu am învățat dintr-o situație neplăcută sau dificilă, am repetat-o.” așa vorbește Daciana despre experiențele care se ivesc în viața noastră, fie ele plăcute sau neplăcute, deoarece ele nu au apărut fără un motiv în calea noastră.
Un lucru important despre care amintește Daciana este Fericirea. La minutul 14:19, ea spune că această stare nu se învață în școli, dar și-ar dori ca elevii să fie învățați să fie fericiți. „Prea puțin despre suflet, despre cum să ne pregătim pentru situațiile neplăcute, cum să facem față stresului, cum să facem față bullying-ului…”, afirmă Daciana Sârbu.
La minutul 16:39 , invitata noastră vorbește despre copilăria sa. A fost un copil foarte cuminte, perioada ei de rebeliune venind doar în tinerețea sa, susține ea, neascultându-și tatăl atunci când a fost vorba de intrarea în lumea politicii.
În continuare, am adus în discuție dascălii și mai ales pe cei „de suflet”, care au reușit să își lase amprenta în viața Dacianei. „Ne făcea să învățăm de drag”, afirmă invitata noastră despre unul din profesorii dragi ei. Cu toții ne dorim acest lucru, copii care să își amintească cu drag de profesorii lor, astfel încât să le fie greu să aleagă doar pe unul dintre ei.
La minutul 23:35, vorbim despre schimbarea pe care Daciana Sârbu a făcut-o în cariera sa. „Mi-a fost îngrozitor de frică. Aveam nopți în care mă trezeam și simțeam că nu e bine ce fac.”, cu toate acestea, ea nu a renunțat la visul său și a continuat să meargă mai departe, iar acum, Mara Mura este o cofetărie mult apreciată („Aici nu este doar despre acest dulce.”)
Nu am putut să omitem un lucru, și anume proiectele de suflet ale invitatei noastre. Începând cu minutul 30:55, am discutat despre acestea. „Școala de Sănătate” este unul dintre ele. Proiectul a fost derulat pe mai mulți ani, cu succes, aducând la cunoștința copiilor un mod de alimentație sănătos.
Cu toții avem nevoie de un sprijin în viață, iar când am întrebat-o pe Daciana despre acest sprijin, mi-a oferit un răspuns simplu „Dumnezeu. Toată viața mea am avut acest punct de sprijin.”. Refugiul ei, încă din copilărie, a fost biserica, iar confirmările ce au urmat i-au întărit credința, un stâlp de sprijin pentru mulți.
Întotdeauna am crezut în șansa pe care o dai copiilor, astfel că, la minutul 37:20, am discutat despre un lucru minunat care s-a întâmplat în familia Dacianei, adopția fiicei lor, Maria. „Un proces greu și lung”, adopția nu a fost ușoară, dar bucuria și satisfacția ce au urmat au fost pe măsură.
La finalul podcastului, Daciana Sârbu îndeamnă părinții care doresc să adopte și sunt hotărâți în această direcție să nu se gândească la ce se va întâmpla, ci să meargă înainte cu credința că va fi bine, iar în final, bucuria va fi imensă.
Te invit să asculți întreaga discuție pe care am purtat-o cu invitata mea și să o descoperi ca om, ca mamă și soție, dar și ca o femeie de succes, pentru că ne oferă o mulțime de sfaturi și idei care ne pot inspira să devenim mai buni cu noi înșine și cu cei din jurul nostru.